Ontzurende / verzurende voeding
Zuur of basen vormende producten
Mineralen in onze voeding kunnen een verzurend of alkalisch effect hebben. Mineralen die een waterstofion aantrekken hebben een verzurend effect. Dit zijn o.a. chloor-, zwavel- en fosforionen.
Alkalische mineralen trekken OH-ionen aan. Dit zijn o.a. calcium-, kalium-, magnesium- en natriumionen. Om te meten of een product je lichaam verzuurt of ontzuurt, wordt het product verbrand tot as en vermengt met water. Hiervan wordt de pH gemeten.
Ter illustratie: citroensap is redelijk zuur, maar door de vele mineralen heeft het toch een sterk ontzurend effect op het lichaam.
Hieronder staat een lijst met voedingsstoffen en hun ontzurende of verzurende werking. Een gebalanceerde voeding bestaat voor 60% uit alkalische en voor 40% uit verzurende producten.Sterk alkalisch |
Alkalisch |
Zwak alkalisch |
Zwak verzurend |
Verzurend |
Sterk Verzurend |
Groente | |||||
asperge, |
agar agar, |
aardappel met schil, |
kidneybonen, |
aardappelen zonder schil, |
augurken |
Fruit | |||||
citroen, |
aalbessen, |
ananas, |
banaan (groen), |
fruit uit blik, |
bosbessen, |
Granen | |||||
|
|
amarant, |
crackers, |
witte rijst, |
bloem, |
Vlees(vervangers) | |||||
|
|
tempé, |
hert, |
inktvis, |
fazant, |
Eieren en zuivel | |||||
|
moedermelk, |
eendeneieren, |
boter, |
rauwe melk |
kaas, |
Noten & Zaden | |||||
|
|
amandelen, hazelnoten, kastanjes, kokosnoten |
macadamia’s, pompoen, sesam, zonnebloem |
pecannoten, cashewnoten, pistache |
pinda's, walnoot |
Olie | |||||
|
vlaszaadolie |
canola olie |
maïsolie, |
|
|
Drankjes | |||||
kruidenwater, |
groene thee, |
gemberthee |
thee, |
koffie, |
bier, |
Zoetmakers / Smaakmakers | |||||
stevia |
cayenne, |
ahornsiroop, |
fructose, |
jam, |
witte azijn, |