Ontzurende / verzurende voeding

Zuur of basen vormende producten

Mineralen in onze voeding kunnen een verzurend of alkalisch effect hebben. Mineralen die een waterstofion aantrekken hebben een verzurend effect. Dit zijn o.a. chloor-, zwavel- en fosforionen.

Alkalische mineralen trekken OH-ionen aan. Dit zijn o.a. calcium-, kalium-, magnesium- en natriumionen. Om te meten of een product je lichaam verzuurt of ontzuurt, wordt het product verbrand tot as en vermengt met water. Hiervan wordt de pH gemeten.

Ter illustratie: citroensap is redelijk zuur, maar door de vele mineralen heeft het toch een sterk ontzurend effect op het lichaam.

Hieronder staat een lijst met voedingsstoffen en hun ontzurende of verzurende werking. Een gebalanceerde voeding bestaat voor 60% uit alkalische en voor 40% uit verzurende producten.

Sterk alkalisch

Alkalisch

Zwak alkalisch

Zwak verzurend

Verzurend

Sterk Verzurend

Groente

asperge,
barley gras,
broccoli,
ui,
knoflook,
peterselie,
spinazie (rauw)

agar agar,
alfalfa,
andijvie,
bieten,
bonen (groen),
cantaloupe,
carob (zoet),
groentesap,
kalebas,
kelp,
koolrabi,
okra,
paprika,
selderij,
sla,
waterkers,
zeewier,
zucchini

aardappel met schil,
artisjokken,
aubergine,
bamboespruiten,
beetwortel,
bloemkool,
champignon,
erwten,
komkommer,
kool,
koolraap,
paardebloem,
olijven,
radijs,
sojabonen,
spruiten,
tahoe,
tomaten,
wortel

kidneybonen,
bonen,
spinazie (gekookt)

aardappelen zonder schil,
limabonen,
navybonen,
pintobonen

augurken

Fruit

citroen,
grapefruit,
lime,
mango,
watermeloen,

aalbessen,
aardbei,
abrikozen,
appels,
avocado,
bessen,
dadels,
druiven,
framboos,
guave,
kiwi,
meloen,
nectarines,
passievrucht,
papaja,
peren,
perzik,
pompoen,
rozijnen,
vijgen

ananas,
avocado,
banaan (rijp),
kersen,
kokosnoot (vers),
perzik,
sinaasappel

banaan (groen),
fruitsappen (bewerkt),
rozijn

fruit uit blik,
kersen (zuur),
rabarber

bosbessen,
veenbes,
fruitsappen (gezoet),
pruimen

Granen



amarant,
gierst,
graan (vers),
linzen,
maïs (zoet),
rijst (wilde),
quinoa

crackers,
roggebrood,
tarwebrood (gekiemd),
spelt,
zilvervliesrijst

witte rijst,
maïs,
boekweit,
haver,
rogge,
basmattirijst

bloem,
brood (wit),
biscuit,
gebak,
pasta

Vlees(vervangers)



tempé,
tahoe

hert,
lever,
oesters,
zoutwatervis

inktvis,
kalkoen,
kip,
lam,

fazant,
konijn,
kreeft,
rund,
schelpen,
varken,
zoetwatervis

Eieren en zuivel


moedermelk,
kwarteleieren

eendeneieren,
eidooier (zacht gekookt),
geitenmelk,
geitenkaas,
sojakaas,
sojamelk,
wei

boter,
cottage cheese,
crème,
eieren,
eiwit,
karnemelk,
yoghurt

rauwe melk

kaas,
gesteriliseerde melk,
ijs,
pudding

Noten & Zaden



amandelen, hazelnoten, kastanjes, kokosnoten

macadamia’s, pompoen, sesam, zonnebloem

pecannoten, cashewnoten, pistache

pinda's, walnoot

Olie


vlaszaadolie

canola olie

maïsolie,
margarine,
reuzel,
zonnebloemolie,
olijfolie



Drankjes

kruidenwater,
limoenwater

groene thee,
mineraalwater

gemberthee

thee,
chocolademelk

koffie,
wijn

bier,
drank,
frisdrank

Zoetmakers / Smaakmakers

stevia

cayenne,
gember (vers),
knoflook,
rijstsiroop,
zeezout

ahornsiroop,
rauwe honing,
rauwe suiker,
tamari

fructose,
bewerkte honing,

jam,
ketchup,
ketjap,
mayonaise,
melasse,
mosterd,
natuurazijn,
bruine suiker,
witte suiker

witte azijn,
chocolade,
kustmatige zoetjes,
sigaretten,
tabak,
tafelzout