Oorzaken van haaruitval

Onze ervaring

Onze ervaring is dat haaruitval meestal het gevolg is van (een combinatie van) 5 oorzaken: Stress, erfelijke aanleg, voeding, conditie van de hoofdhuid en medicijnen.

Stress

Door stress komt melkzuur vrij op de hoofdhuid en wordt de haarwortel aangetast. Op de lange termijn kan dit ertoe leiden dat haren voortijdig afsterven, met haarverlies, dun haar en kaalheid tot gevolg.

Door de haarwortel te verzorgen met een lotion die het melkzuur neutraliseert, ga je haaruitval en op de lange termijn kaalheid tegen.

Lees hier meer over haaruitval door stress.

Erfelijke haaruitval

Bij ongeveer 30 procent van de mannen ontstaan haaruitval en kaalheid door erfelijke aanleg. Deze erfelijke aanleg houdt in dat de haar steeds korter groeit en het haarzakje steeds kleiner wordt. Tot dat het haarzakje geheel verdwijnt.

Lees hier meer over erfelijke haaruitval.

Voeding / verzuring

Haren hebben mineralen nodig om te kunnen groeien. Bij de meeste vormen van haaruitval is sprake van een tekort aan mineralen in het lichaam. Dit noemen wij verzuring, omdat lichaamsvocht als bloed en lymfe zuurder wordt.

Zonder basische mineralen als kalium, magnesium, calcium en zink groeit een haarwortel niet goed, en wordt het haar dun en kan het zelfs voortijdig afsterven, met haaruitval en kaalheid tot gevolg.

Lees hier meer over haaruitval door voeding.

Haaruitval door een slecht werkende hoofdhuid

Is de doorbloeding van de hoofdhuid onvoldoende, dan hopen afvalstoffen zich op en wordt de aanvoer van voedingsstoffen belemmert. Hierdoor krijgen de haren niet de bouwstoffen die ze nodig hebben, met dun, slap haar en uiteindelijk ook haaruitval als gevolg.

Haaruitval door medicijnen

Dat medicijnen en straling tegen kanker haaruitval kunnen veroorzaken weet iedereen. Maar vrijwel alle medicijnen verontreinigen het lichaam. Als de weefsels teveel afvalstoffen bevatten, wordt de aanvoer van voedingsstoffen geremd, wat kan leiden tot haaruitval. Preventief en tijdens het gebruik van medicijnen kan je veel doen om haaruitval te voorkomen.

Definitief kaal?

Ontstaat kaalheid of dun haar na een lange periode van haaruitval, dan is het mogelijk om weer meer haar te krijgen. Voorwaarde is dat er nog moedercellen in de haarzakjes aanwezig zijn. Een moedercel ontwikkelt zich tot een haar, dus zonder moedercellen geen haren.

Vervolgens kan met een goede verzorging en voeding de hoofdhuid geactiveerd, gekalmeerd, gevoed en/of ontslakt worden. Dit kan van buiten af met lotions of in het geval van verzuring door ontslakking van het lichaam.

30% meer haar kunnen wij bijna altijd garanderen, als je rekening houdt met een hersteltijd. Deze is meestal 10% van de duur van de haarproblemen. Heb je al 10 jaar haaruitval, dan duurt het meestal een jaar om het haar en de hoofdhuid weer in optimale conditie te krijgen.