Haaruitval door stress

Kort en bondig kan gezegd worden dat door stress extra melkzuur in het zweet terecht komt. Hierdoor sterft de haar voortijdig af en ontstaat vroegtijdige kaalheid. Hoe dit proces precies werkt staat hieronder beschreven.

Invloed van stress

Tijdens stress produceert het lichaam meer adrenaline. Adrenaline wordt afgebroken tijdens zware fysieke inspanning of door de lymfeklieren. Omdat de bloedcirculatie in de hoofdhuid relatief zwak is, blijft de adrenaline hier lang achter. De adrenaline komt in de talgklieren terecht, waardoor er extra melkzuur in de talgklieren wordt gevormd.

Gevolgen voor haar en huid

Melkzuur op de hoofdhuid beïnvloedt het haar op 3 manieren. Ten eerste beschadigt het melkzuur de kitsubstantie die de haarschubben aan elkaar plakken. Hierdoor gaan de schubben los zitten en worden de haren poreus en fijn.

Wanneer het melkzuur in de haarwortel komt, wordt de wortelschede aangetast. Het haar laat dan los en valt uit of blokkeert de groei van een nieuwe haar.

Een teveel aan melkzuur zorgt er ook voor dat de huid gaat jeuken, plakken en dat de lymfestromen blokkeren. Hierdoor wordt het stofwisselingsproces van de cellen geblokkeerd en wordt de groei van de haren belemmerd.

Kaalheid

Als melkzuur in de haarwortel komt en de celgroei stopt, sterft de haar af. De vloeistof in de wortelschede wordt een harde bol die gevangen blijft zitten in de wortelschede. Dit wordt ook wel coque sereuse genoemd.

Als een nieuwe haar zich wil ontwikkelen zit de oude haar in de weg. De nieuwe haar kan hierdoor ook afsterven. Er maar een beperkt aantal zgn.

moedercellen zijn waaruit nieuwe haren kunnen groeien. Door het vroegtijdig afsterven van de haren worden deze cellen heel snel opgebruikt. Als er geen moedercellen meer aanwezig zijn ontstaat (vroegtijdige) kaalheid.

Behandeling

Behandeling van haaruitval door stress bestaat uit twee aspecten. Massage van de hoofdhuid is zeer belangrijk. Met massage stimuleer je de doorbloeding van de hoofdhuid waardoor adrenaline sneller afgevoerd wordt. Zo komt er minder melkzuur in de transpiratie terecht.

Vervolgens dient het melkzuur bestreden te worden. Een speciale lotion (Hydrotoxa) zorgt ervoor dat de melkzuurkristallen afgebroken worden. Deze lotion kalmeert ook de gespannen huid.

Wij adviseren de natuurlijke producten van Vicopura (Haarbodempakking, verzorgende shampoo en eventueel silhouette crème).