Donkere vlekken

Wat zijn donkere vlekken in de huid

De lederhuid bestaat o.a. uit collageen- (steun) en elastine- (veerkracht) vezels. Als deze vezels los liggen zorgen ze voor de elasticiteit van de huid. De vezels kunnen door suikers aan elkaar gaan plakken (fibrose). De huid verliest dan haar soepelheid en er ontstaan donkere vlekken in de huid.

Waardoor ontstaan de donkere vlekken

Het verkleven van de vezels is een van de gevolgen van het ouder worden. De volgende factoren versnellen het ontstaan van donkere vlekken:
• Teveel Licht, infecties, ontstekingen, alle vormen van vrije radicalen in ons lichaam
• Elke vorm van oxidatie.
• Te hoog gehalte aan glucose in het bloed (b.v. door voeding) - leidt tot diabetes.
• Streng diëten of onvoldoende gevarieerd eten.

Wat kan je doen aan de donkere vlekken

Verzorging van fibrose dient gericht te zijn op het verbreken van de suikerbruggen tussen de vezels. Vrije radicalen moeten worden geneutraliseerd. Verplakking van de vezels dient te worden voorkomen. Eenmaal gevormde vlekken kunnen namelijk alleen met lasertherapie of bleken van de huid worden behandeld. Van beide zijn wij geen voorstander.

Preventief kun je veel doen door goed te letten op de hoeveelheid suikers en koolhydraten die je eet, zorgen voor voldoende vitamines en mineralen en het lichaam te ontgiften zodat vezels minder snel gaan verkleven. Kortom: ontzuren en ontslakken.

Door de huid daarnaast goed te reinigen met basische ligbaden en basische huidverzorgingsproducten.