• Jeuk en irritaties op de hoofdhuid
  • Basische mineraalbaden
  • Haarwortelanalyse

Bloedgroepdieet

De relatie tussen voeding en je bloedgroep:

Geschiedenis:
Bloedgroep O is de oudste bloedgroep en is ongeveer 40.000 jaar v.C. ontstaan bij onze voorouders die toen voornamelijk een jagend bestaan hadden. Vlees en dierlijke eiwitten zijn de belangrijkste voedingsbronnen voor deze bloedgroep.

Bloedgroep A is ontstaan tussen 25.000 en 15.000 jaar v.C. in Azië of het Midden-Oosten toen de Cro-Magnon mens aan landbouw ging doen. Hierdoor konden deze mensen verbouwde gewassen en graanproducten beter verdragen. Doordat deze mensen meer in gemeenschappen leefden werden ze ook resistenter tegen infecties. Het darmstelsel voor bloedgroep A is voornamelijk geschikt voor een vegetarisch dieet.

Tussen 15.000 en 10.000 jaar v.C. ontstond bloedgroep B in de hooglanden van de Himalaya, bij de steppebewoners. Deze nomaden konden beter vlees en zuivelproducten verteren en waren beter bestand tegen bacteriologische infecties en allergieën.

Bloedgroep AB ontstond door het kruisen van de bloedgroepen A en B. Deze bloedgroep is nog geen 1.200 jaar oud. Ook bloedgroep AB is primair geschikt voor een vegetarisch dieet.

De bloedgroep beschermt ons
Ons immuunsysteem is uitgerust met methodes om vast te stellen of een substantie lichaamsvreemd is of niet. Dit gebeurt d.m.v. chemische kenmerken, antigen genaamd. Een van de meest belangrijke antigenen bepaald je bloedgroep.


Bloedgroep A
Bloedgroep B
Bloedgroep AB
Bloedgroep O

Bevat antigen:
A
B
A en B
geen antigen

Antilichaam
Anti-B
Anti-A
Geen
Anti-A en Anti-B

Als je bloed-antigen een vreemd antigen ontdekt maakt het eerst antilichamen tegen dit antigen, die tot doel hebben zich aan het vreemde antigen te hechten en het te labelen voor vernietiging. Dit proces wordt agglutinatie genoemd. Het antilichaam hecht zich aan het antigen van bijvoorbeeld een virus en maakt het erg kleverig. Cellen en virussen kleven aan elkaar vast en klonteren samen, wat de bestrijding vergemakkelijkt.

Relatie met voeding.
Veel van de lectinen in voedsel lijken op de antigenen van A of B, vandaar dat dit voedsel bij de een samenklontert en bij de ander niet. Lectinen zijn veel voorkomende en gevarieerde eiwitten. Als je een voedselproduct eet dat eiwit-lectinen bevat die onverenigbaar zijn met je bloedgroep-antigen, richten de lectinen zich op een orgaan of lichaamssysteem en beginnen in dat gebied te samenklonteren. Zo heeft melk een op antigen B lijkende eigenschap, als iemand met bloedgroep A melk drinkt zal zijn systeem onmiddellijk het verklevingsproces beginnen om de lectinen in de melk af te stoten. Verschillende lectinen richten zich op verschillende organen en lichaamssystemen.

Als het intact zijnde lectineneiwit zich ergens in je lichaam vestigt, kleeft het cellen samen en worden ze gelabeld voor vernietiging. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld symptomen ontstaan als overgevoelig darmsyndroom, levercirrose of doorstromingsproblemen bij de nieren.

Het bloedgroepdieet.
Met het bloedgroep-plan kun je:
• Veel voorkomende virussen en infecties voorkomen
• Afvallen, omdat je lichaam zich bevrijdt van toxische stoffen in de vetten
• Verdediging tegen levensbedreigende ziekten als kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en leverkwalen.
• Factoren vermijden die een snelle cellenslijtage veroorzaken en op deze wijze het verouderingsproces vertragen.

Bron: D’Adamo, P. (1997). Het Bloedgroepdieet. Voor elke bloedgroep een eigen programma voor voeding, gezondheid en beweging. Baarn: De Kern. ISBN: 90-325-0627-7